Рецептов е хит на социјалните мрежи, едноставноста на рецептот е таа која освојyва, а тоа што со голема брзина се ширење и споделуваше на мрежите ве тера да проверите зошто е тоа така.

Состојки 500 мл топло млеко 750 – 800 г брашно 1 коцка свеж квасец 1 лажиче шеќер 1 лажиче сол 9 лажици масло половина коцка растопен путер или маргарин сусам за посипување 1 јајце за премачкување 500 г сирење или солена изварка

Подготовка Прво растворете го квасецот во топлото млеко со шеќерот, не мора да надојди, само нека се раствори. Во подлабок сад ставете го растворениот квасец, додадете масло и сол и додадете брашно 700 до 750 г. Почнете да матите со миксер со маталките за тесто околу 10 минути додека не се оформи убаво мазно и меко тесто во форма на топка. Оставете го тестото да одмори 20тина минути. Потоа префрлете го на набрашнета површина и поделете го на 5 еднакви делови. Ако тестото ви е лепливо, додадете повеќе брашно. Секој дел расукајте го во долгнавеста форма, премачкајте го со растопен маргарин/путер и нанесете го филот од сирење или изварка. Замотајте во форма на ролат и ставете го во плех обложен со хартија за печење. Повторете ја постапката со останатите 4 дела тесто. Премачкајте ги со растопен маргарин/путер, потоа сечете ги на парчиња, премачкајте со разматено јајце и наросете сусам. Покријте го плехот и оставете ги да нарастат околу половина час. Јас ги ставив во загреана рерна на 50 степени да нараснуваат. Потоа приклучете ја рерната на 180 степени и ставете ги да се печат додека не поруменат околу половина час. На здравје.

Рецептот го испрати Гордана Аџиева-Михајловска

http://www.macedoniancuisine.com