4 C
Bitola,MKD
Wednesday, January 23, 2019

Стара Битола

...некогашна Битола...Битола која ја нема...Конзулска Битола

Пикник во рекреативното одморалиште Сералти на Пелистер

Секој што пораснал во Битола-Монастир пред да избувне Втората светска војна веројатно ги помни пикниците и излетите во летните месеци во рекреативното одморалиште Сералти. Во...

Ретро првомајски честитки од битолски фирми

По повод Први Мај, Меѓународниот празник на трудот, претставуваме десетина првомајски честитки од повеќе битолски претпријатија, работнички колективи, комбинати, објавени во стари дневни весници.

Битолски приказни: Венера Делифана

Битолските дами, девојки носеа најлон чорапи. Тетка Фана Делифана штом и се скинеше чорапот, ме праќаше во „Бата“ да го закрпат. „Бата“ или „Борово“...

Од архивите: Широк Сокак да си остане широк

Широк-сокак не е обична улица во Битола. Многу значајни историски настани од локално, национално, балканско, дури и од светско значење, поврзани со нашиот град,...

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ. Точно една година заедно со вас и нашата Битола во минатото. Во екот...

Битола низ времето од раскажувањата на битолчани

  Секој град има свои култни боемски места и свои боеми. Еден од нив е и Битола, град кој во минатото бил препознатлив по боемите...

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на конзулите и Тера ТВ како секој понеделник така и овај заеднички се дружиме со сите вас и...

Битола во минатото

Фејсбук страните Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на конзулите и Тера ТВ и овај понеделник се повторно заедно со вас прикажувајќи Ви стара...

Прочка и карневалите во Битола

Традицијата во  Битола последните сто години во зависност од политичките случувања како што и сами гледате комплетно е обезвреднета и занемарена. Наша задача е...

Битола во минатото

Бабам Битола,Битола стари фотографии, Градот на конзулите и Тера ТВ понеделнички и заеднички ја започнуваме новата февруарска недела со слики од стара Битола. На...

Ела ќе дом...