6 C
Bitola,MKD
Wednesday, December 11, 2019

бабам Битола

...се за Битола

Битола за Велигден (галерија)

Битола за Велигден беше преполна. Во 12.00 ч. немаше маса слободна на цел Широк Сокак, црквите св.Богородица и св. Димитриј беа преполни. Секоја чест...

Зошто “Секој ден не е Велигден”?

Има една изрека кај битолчани каде што велат дека "Секој ден не е Велигден" ! ... Зошто е тоа така? Велигден е голем ден, нема поголем од...

Битолската традиција за Велигден низ сеќавањата на најпознатата битолчанка

"Никогаш не носам штикли во Битола, секогаш сум во патики или рамни чевли, затоа што Битола ја сметам за мое место за одмор" ни...

Брендот Бата во Битола некогаш

Компанијата Бата е формирана на 24 Август 1894 година во Злин (Моравија, денес Чешка), од страна на Томас Бата, неговиот брат Антонин и неговата...

Стари гинималски прекари

Генимаалци биле и се најпрепознатливи со своите прекари, индивидуално и семејно. Најнапред прекарите настапувале индивидуално, за по време да прејдат и семејно. Пример: Ѓорги...

Чудотворната икона пристигна во Битола (фото и видео)

Чудотворната икона на Мајката Божја пристигна во Битола и се наоѓа во истоименованиот храм св. Пресвета Богородица, каде можете слободно да ја видите и...

Старите гинимаалски куќи (галерија)

Гинимале или Јенимаале е едно од битолските маала каде живее исклучиво христијанско население. Така било од нејзиното формирање како ново (yeni) маало. Куќите се...

Ела ќе дом...