1. Битола е само една, друга немаме.

2. Не ја прави Битола тоа што не е, сакај си ја и почитувај како своја родена мајка, не им му се поклонувај на Скопје и не им служи на скопјани.
3. Не изговарај го напразно името на Битола, твојот роден град.
4. Спомнувај си за Битола како е таа градот на Конзулите, градот на клавирите, на најубајте чупиња и боемите. Шест дена пијај си кафе на Широк Сокак, а седмиот ден посети го Пелистер.
5. Почитувај ги комшиите и своите сограѓани-битолчани, за да ти биде добро и да не ти вадат муабети, за да поживејш долго во Битола.

BITOLA TOUR GUIDE / ПРЕВЗЕМЕТЕ ТУКА _____________________________________________________________________________________

6. Не плуќај балгани.
7. Не го загадвај воздухо.
8. Не фрлај ѓубре на улица.
9. Не сведочи лажно против својот битолчанец.
10. Не пожелувај ништо што е туѓо, доста ни е Реко, Баба и Пелагонија. Да живеј независна Битола

еден коментар

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here