Состојки:

За фил:

  •     500 г мелено месо
  •     2 големи главици кромид
  •     4 лажици презла (или малку соја трошки претходно омекнаит во вода)
  •     Сол, бибер, вегета

Подготовка: Се пржи кромидот додека не омекне, додадете го месото, зачините и лебните трошки. Пржете додека не се промени бојата. Ако користите сирење и јајца како фил, додадете малку масло врз долната кората пред додавање на филот.


За тестото:

  •     1 кг брашно
  •     500 мл млака вода
  •     2-3 лажици масло
  •     1 лажица сол
  •     1/2 лажица оцет
  •     малку шеќер
  •     1 маргарин или путер 250 г, поделен на половина


Начин на подготовка: на следниот линк 

http://macedoniacuisine.blogspot.mk/2016/01/zelnik-macedonian-pie.html?m=1





Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here