БИТОЛА ВО ПЕСНИТЕ

Битола отсекогаш бил убав и богат град.Од убавината се изненадувале оние кои што првпат доаѓале во него,како младиот овчар Стојан,кој првпат слегол во Битола да си го види своето сакано девојче… “Ко виде Стојан Битола Битола града чуена Морници ми го фатија… Момето тој заборави” Битола во минатото била карактеристична:…

прочитајте повеќе …

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА

Двете скулптури од Атена Партенос (античко време) пронајдени на локалитетот Хераклеја,работена по школата на познатиот скулптор Фидија се наоѓаат во странство,од кои едната е во Народниот музеј во Белград, а другата во Британскиот музеј во Лондон. Во Белград била однесена пред Втората светска војна.

Џепането

Високо над градот Битола,некогаш тешко достапен простор за нас обичните граѓани, на само пет минути пеш над надалеку опеаните битолски касарни се наоѓаТурската Барутхана, Џепането. Една од најубавите средновековни градби во Битола. Турското џепане, тврдина со четири уникатни објекти од делкан камен распространети на четири страни (исток, запад, север, југ) со…

прочитајте повеќе …

Скриената гинимаалска тајна

Во Гинимаале улиците се со имињата на најголемите херои и војводи како Гоце Делчев, Ѓорче Петров, Методи Патчев, Пере Тошев, Даме Груев… Шетајки се таму по Даме Груев од едното до другото сретсело, поминувајки по улицата затскриени од големи авлии со големи порти, со дрва, гранки и лисја се наоѓаат едни…

прочитајте повеќе …

ЕВРЕЈСКА ЧЕШМА

Jewish fountain in Bitola Во дворот пред зградата кај Пионерчето постои чешма на која релјефно во мермерот е прикажано “Дрвото на животот” со мал еврејски натпис од 1866 година.На денешен ден 11 март 1943 год.Евреите беа насилно одведени од нивните домови во Битола,однесени во монополот и депортирани во Треблинка.Денеска денот…

прочитајте повеќе …

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА

Great music Divas with Bitola’s roots Во Америка,поточно во Њујорк и Њу Џерси има две големи музички диви со потекло од Битола-Бенита Мешулам и Сара Ароесте.Бенита е класичен пијанист од областа на музиката на шпански класични композитори додека Сара Ароести е ладино музичар а нејзината музика често е нарекувана како…

прочитајте повеќе …

СТАРИ СЕЌАВАЊА

Old memories from Bitola … И сега,дури по пет децении сеуште го паметам Широк Сокак со Папакоч на ќошот каде задолжително ја правевме нашата заедничка фамилијарна фотографија… Јас,мајка ми,татко ми и брат ми… Или јас и брат ми.Иако некаде зафрлена,сеуште пред очи ми е позата од нашата заедничка фотографија направена…

прочитајте повеќе …

Битолчанец

  Битолчанец Да си рисјанин и да се восхитуваш на убавината на Исак,Јени,Кади Џамија.. Да си турчин или албанец и да ја сакаш Саат кулата градена од христијани… Да си Евреин и со ќеф да кажеш дека твоето потекло е од Монастирли… Да си и едното,другото и третото почитувајќи меѓу…

прочитајте повеќе …

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…