Реката Курделец во Битола

Реката Курделец или Курделес извира од Баба планина.Денеска на нејзиното старото корито се наоѓа улицата Солунска,според некој податоци тоа е направено во 70 тите години од минатиот век.Беше спој на две реки,едната доаѓаше од с.Лавци покрај Недопирливи,а другата од Ремо и се спојувале некаде кај сегашен сервис Чеде,по кажување на…

прочитајте повеќе …

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА?!

Во Битола во крајот на 19 ти и почетокот на 20 ти век имало 3000 клавири за што ја викале и “Градот на клавирите”.Поради некои поранешни сваќања клавирот симболизирал богатство, класна поделеност и во 50-тите години на 20-тиот век со процесот на национализација на многу од семејствата клавирите им биле…

прочитајте повеќе …

Велигден низ песни и сеќавања

И ќе го чекаш Велигден. Убав, светол, свечен, сончев Велигден, ден Недела. Ќе го чекаш зошто два дена пред него на Велики Петок ќе ти купат чевли од Бата, лаковани, црвени што ќе ги носиш газејќи на прсти, ќе ти сошијат карирано на црвено, плисирано суќниче и нова блуза па…

прочитајте повеќе …

Битолчани за Велигден

Се ближи Велигден. Неделата пред Велигден вредните домаќинки неуморно ги чистат своите домови,ги средуваат до перфекција. Се украсува секое ќоше, секое катче со најразлични украси, како зајаче, јајца, сено, сонце, корпе. Претежно во жолта и зелена боја. Убави и свежи бои на пролетта. До Велик Петок. Сите брзаат во последен…

прочитајте повеќе …

Принцезата на Балканот-Хајдар Кади џамија во Битола

Битола,Битољ,Манастир,Монастирли… Град со најповеќе историја во Република Македонија,град со најмногу знаменитости од време на големото Отоманско царство.Град во кој е и познатата принцеза на Балканот Хајдар Кади џамијата.. Изградена во 1561-1562 година, со средства од Ајдар бег, како едно големо дело од ремек делата на отоманскиот архитект Мимар Синан, кој…

прочитајте повеќе …

Дворот од куќата на фамилија Османли…ретро

  Дворот од куќата на фамилија Османли бил посебно украсен како што кажуваат постарите битолчани. Градината била посебно украсена од газдата Александар кој сам правел минијатурни куќички,патчина,знаменца кои што заедно со украсните камења и цвеќиња биле како дел на едно волшебно царство. Електрониката била голема “слабост” на Александар.Во Битола го…

прочитајте повеќе …

Битолски топоними

Секое место,свое име.А нив многу.Останале векови како што се наречени нашите познати битолски топоними…Велат не си прав битолчанец ако не знаеш каде се: А Аврата Арангел Арнаут маале Ат пазар Б Бадем Балари Бела чешма Бактериолошка Бимбил камен Буковски гробишта Боримечка Бумба маала Будај бунар Бриони В Воени бавчи Влашка…

прочитајте повеќе …

Дали Знаете Дека?!

…Некогашниот почеток на сегашната ул.Широк Сокак,поранешна Маршал Тито,Крал Петар,Цар Борис,Хамидие Џамеси бил од реката Драгор,сегашен булевар Први Мај према Саат Кулата…Првите броеви од улицата заедно со објектите повеќе не постојат.Куќите долж целата улица Широк Сокак и покрај големите промени сепак ги задржуваат своите стари бројки.На сликата почетокот на Широк Сокак…

прочитајте повеќе …

Златен медал за Евгенија

Битолчанката Евгенија Дивитарова (15) ученичка во деветто одделение при ОУ св.Климент Охридски и нејзиниот ментор Наташа Лавчанска на натпреварот на млади техничари и природници од Народна техника на регионално ниво одржан во ОУ Елпида Караманди во Битола и одржаниот натпревар на државно ниво во Куманово освои прво место и се…

прочитајте повеќе …

Препознатливоста на пиење кафе на Широк Сокак

Препознатливоста на пиење кафе на „Широк Сокак“ (синтагма која за старите генерации и стари градски фамилии претставувало „вулгаризирање“ на оваа улица и губење на духот на градот што го имал),кај младите генерации и генерации кои подоцна се доселиле во градот претставува место каде може да бидеш “виден.“ Со оваа трансфомација…

прочитајте повеќе …

Мала прошетка низ Саат Кулата во Битола

Се спомнува уште во 17тиот век.Градена од камен и малтар во кој имало 60.000 јајца.Грандиозна кула која служела и како стражарска кула во центарот на Пекмез пазар. До 1927 со чукање на големи ѕвона се означуваше точното време.Во 1927 се вгради првиот механизам кој во 1936 се замени како поклон…

прочитајте повеќе …

Старата битолска куќа

Куќата на фамилија Османли На аголот помеѓу Широк Сокак и ул.Борис Кидрич,некогашна улица Немањина,отспротива на Народниот Театар,се наоѓа убава и грандиозна жолта куќа која со својата големина и архитектонска убавина го плени погледот на сите битолчани и посетители на градот… Тоа е куќата на фамилија Османли. Ѓорги Османли заедно со…

прочитајте повеќе …

Дали Знаете Дека ?!

…за време на изградбата на Саат Кулата во материјалот за врзување на камените блокови биле употребени 60.000 јајца кои биле собрани од селските домаќинства од Битолско. Со тоа градителите сметале дека ѕидовите ќе бидат многу поцврсти со што во изминатите векови и се оправда оваа нивна велемајсторска градителска мајсторија. фото…

прочитајте повеќе …

Битола некогаш…

Американската женска болница на Црвениот Крст во Битола… Се наоѓала непосредно до градскиот часовник.Била една од неколкуте згради во Битола кои не биле мета на страшните и непрекинати гранатирања и останала целосна послем Првата Светска Војна.Меѓу повредените  кои се лекувале во неа имало и од двете страни.Германци и Бугари како…

прочитајте повеќе …

Старата битолска куќа

Во срцето на Широк Сокак откаршија големиот Епинал се наоѓа една преубава куќа,сама и оделена од ситe.Распослана со нејзината убавина воедно и мистерија,во тој убав стар европски неокласичен стил.Затскриена од надворешните погледи на туѓинците со старите и убави дрвени кепенци на прозорите и понекоја Давидова звезда искована на нејзината железна ограда,кои и покрај неколку годишното владеење на Нацистите и Бугарите останаа на оградата,нешто кое сигурно ако беше забележано до темел ќе беше рушена целата градба… …Куќата на фамилија Ароести или куќата на сегашната дива, Еврејската Шакира, Сара Ароести (Sarah Aroeste)….. Еврејската Шакира Сара Ароести (1976) е ладино музичар од Менхетен, со еврејско потекло од Македонија. Таа застанува во првите редови на современата ладино музичка преродба, а нејзината музика често е нарекувана како „феминистички ладино рок.“ Сара израснува во Принстон, Њу…

прочитајте повеќе …

Магазата во Битола

  Камената тврдина во центарот на градот,сведок и заштитник на трговските добра кои трговците некогаш ги пренесувале и тргувале во Битола.Еден од најстарите заштитени магацини за стока во Битола,со дебели ѕидови,покриен со камени плочи и ограден со заштитни решетки.Складирани на сигурно и безбедно од тука започнувала првата трговија. Магазата го започнала својот живот како берза за скапи зачини,потоа место за продажба на скапи ткаенини,свила памук,темјан и смирна,парфеми и сл.. Кон крајот на 18ти век тука беа еден куп еврејски шивачи(терзии),дуќани и канцелариите на еврејските трговци(према сегашна Пошта,Стопанска Банка Битола и куќите дијагонално од магаза према пионерски дом). Магазата има мал простор но тогаш во тоа време и во дворот имала камари со кепенци каде трговците ја чувале робата. Зачини,скапи ткаенини од исток,темјан и смирна,благородно јако дрво,парфимирани масла од Египет итн.…

прочитајте повеќе …

Дали знаете дека?!

…На 14 ноември 1944 година во зградата на Стариот Народен Театар  Битола е одиграна првата претстава на македонски јазик во земјава “Ѓоре Магарески” од Владо Малевски… Објектот беше срушен во 1980 година… фото Тхе Мичо

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…