Дали знаете дека?!

…На 14 ноември 1944 година во зградата на Стариот Народен Театар  Битола е одиграна првата претстава на македонски јазик во земјава “Ѓоре Магарески” од Владо Малевски… Објектот беше срушен во 1980 година… фото Тхе Мичо

Излези мајко…

Излези, мајко, на балкон, да видиш- моето либе со друго либе кај стои. Мојте ги писма читаа, мојот го прстен гледаа. Ко ќ’ умрам, мајко, да умрам, другарки да ме променат, ергени мене да носат низ битољската чаршија, покрај на либе дуќано! Да видам моето либе, последно „збогум” да речам.…

прочитајте повеќе …

Мојата Битола

Мојата Битола, во која се родив и млада ја напуштив. За сеќавањата на детството растрчано по сокаците, за младоста расшетана низ шеталиштето на вљубените, за радоста во изучувањето на првите ноти и пијаното во старото нижо музичко училиште, подоцна и средното,за дружбите во кои се` “беше музика”, со целата генерација…

прочитајте повеќе …

Старата битолска куќа

Велат дека секоја куќа си има своја приказна.Некоја тажна,некоја весела,за секоја различна.Така и оваа.Уште една приказна од најградскиот град во Македонија кој со неговата големина, раскош и убавина сеуште седи како слободен уметник “несфатен” од сите,чека една симболична помош за да може да преживее и продолжи со живот понатаму.Град кој…

прочитајте повеќе …

На битолски…(1)

Како битолчани една од нашите главни одлики со која од другите во Македонија се разликуваме е нашиот специфичен битолски говор,кој моментално е подзаборавен. Битолскиот говор е сублимација од македонски,турски,влашки,еврејски,ромски,албански искричења и метафори кои заедно и меѓусебно де поврзани и се добива една совршена слика за духот на Битола во одреден…

прочитајте повеќе …

Пелистер меѓу 13те во светот кој чека да биде откриен

Нашиот национален парк Пелистер според реномираните The best travel places.com е сместен во 13те национални паркови во светот кои допрва чекаат да бидат откриени. ” Национален парк за кој никогаш не сте слушнале во земја за која веројатно, исто така, никогаш не сте слушнале, Пелистер дефинитивно вреди да го потроши…

прочитајте повеќе …

Сато ќе се менва вечер :-)

фото Сашо Поповски

Прекрасни сеќавања со мирисот на молика

На летен распуст во детското одморалиште во Битола. Мери Стоилкова (Кафкалева) и Мирјана Илиевска (Мина Даниловска денес). Прекрасни сеќавања со мирис на молика… Благодариме Мина

Старата Влашка црква св.Константин и Елена

Црквата која со големи напори за време на Турско беше изградена од страна на влашката популација во Битола,црквата која ја “преживеа” и првата и втората светска војна не успеа да остане во поновите времиња…       Колку и да се сакало да се избриши историјата сепак сликите од фотографиите…

прочитајте повеќе …

Битолчани мераклии…

Битолчани мераклии, битолчани, еј, ергени, на убави моми, бели,црвени, на убави моми, бели, црвени. Еј, битолчани, почекајте, по убави моми, памет губите. Битолчани мераклии, битолчани, еј ергени, по убаво вино, вино црвено, по убаво вино, вино црвено. Еј, битолчани, почекајте, од убаво вино, памет губите. Битолчани, мераклии, битолчани,еј ергени, да…

прочитајте повеќе …

Куќата каде живеел големиот кинаџија Пема

Чевларскиот мајстор Анастас Пема, заедно со своите двајца синови Димитар и Михаил, во почетокот на претходниот век имал голем кондураџиски дуќан во центарот на Битола. Биле добри мајстори и како такви биле почитувани во чаршијата. Од нивната голема желба и само по еден разговор во пријатна домашна атмосфера семејството Пема…

прочитајте повеќе …

Гинималските Фурни

  Во минатото Битола, посебно под Османлиите била велеград, кој живеел и се развивал многу брзо. Развитокот донесува различни етникуми во градот, кој се населуваат тука и го збогатуваат самиот град на многу начини. Со својот развој градот се ширел и се раѓале нови делови ( маала) како што е…

прочитајте повеќе …

Стариот театар Битола…

Стариот театар во Битола бил на местото пред сегашниот Дом на култура,на плоштадот Гоце Делчев.Првобитното решение беше наводно темелно реновирање и во негово продолжение да следи Домот на културата кое никогаш не се примени.Изграден од Абдул Керим Паша на почетокот на 20ти век на место од стари турски гробишта и…

прочитајте повеќе …

Малку познати факти за Широк Сокак…

  -Почетокот на Широк Сокак некогаш бил од кај судскиот мост (мостот кај Интифа) и поминувал покрај Саатот па Магнолија и каде што е сега,се до Офицерскиот Дом… -Првото осветлување се случи на 24 декември 1924 г. каде во 17.00 ч. блеснаа светилките по улицата,кафаните,берберниците… -На Широк Сокак некогаш имало…

прочитајте повеќе …

Стоковната куќа на еснафот Славко Патче

Во строгиот центар на Широк Сокак,во срцето на Битола,одма до Католичката црква се наоѓа кафе бар каде,веќе повеќе од една цела деценија одат на кафе и пијалок најградските битолчани,бар кој некогаш “на времето” во стара Битола,бил мини-стоковна куќа… Стоковната на трговецот Славко Патче…. Објектот бил дел од една голема целина и заедно со сите објекти во таа редица во тоа време биле правени од Французите,самите визби и подруми биле меѓусебно поврзани еден со друг,како еден вид на тунели и скривалишта со што од секој објект можело незабележано да се стигне до сегашниот дел на Магнолија. Семејството на Патчеви било една поголема фамилија која првобитно живеела во близина кај Старата болница и со купувањето на куќата од Турчин се преселуваат на Широк Сокак.Славко Патче бил голем еснаф и боем,типичен градски битолчанец,…

прочитајте повеќе …

Камен мост Битола

Камениот мост во Битола до пред четириесетина години беше голема знаменитост и убавина за битолчани со својот стар стил на градба и единствен таков како последен останат камен мост во градот. Со покривањето на реката Курделец(курт дере тур.волчји поток или курделе тур.лента,поток како лента,к’урде дереш-кај оди дери-се мисли на големата опасност која ја правела реката надојдена од Пелистерот) над која се наоѓал мостот во пресек со Широк Сокак завршува и неговата намена по што се асфалтира улицата Солунска. “Камен мост” уште остана како синоним и топоним помеѓу битолчани,место каде како деца пуштале бродчина во реката,се бркале и жбуркале во водата,потпрени на него го направиле првиот шмек или бакнеж кон својата љубена… Убаво би било пак тој да биде изграден и оформен под кој сега би поминувало некое патничко возило или…

прочитајте повеќе …

Гранд Хотел Америка

Лоциран во непосредна близина на Сали Мостот,беше хотел со поголема кафана со сцена за оркестар и соби за ноќевање.Објект кој е изграден во почетокот на 20ти век и кој порано го користела егзархијата како Конституционален клуб и театар. Место каде за прв пат во Македонската историја се прикажани претставите на големиот Војдан Чернодрински- “Семејството на престапникот” и “Македонска крвава свадба”- “Жетва” на 28 септември 1909 година во Битола. Според сеќавањата на Марија Чернодринска, забележани од Воислав И. Илиќ, посетата на претставата била масовна: “На претставата присуствуваа и неколкумина конзули. Имаше и Турци. Салата беше преполна. Меѓутоа, на почетокот на вториот чин, пред кревањето на завесата, погледнав од сцената, отстрана, и со чудење забележав дека многу места во гледалиштето сега се празни. Веднаш му јавив на Војдана. Неколку мига молчеше, неподвижно…

прочитајте повеќе …

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…