Селски Велигден Гинимале на сретсело

Во една од најстарите населби во градот која од самиот почеток била со македонско население,обичај било покрај градењето на своите куќи да се остави и поголем широк простор кој ќе им служи на жителите за собири. Населбата Гинимале (Јенимаале-тур.уeni mahaale-ново маало) била единствената населба во Битола со сретсело. Населението што…

прочитајте повеќе …

Битолската убавица

.. Излегов да се прошетам,леле, .. низ битолските сокаци, леле, .. низ тие тесни чикмаци, леле.. Там’ најдов моме убаво, леле, .. руса си коса чешлаше, леле, .. луто си мајка колнеше, леле: .. —Пукнала, мајко, треснала, леле, .. зошто ме роди убава,леле? .. He можам, мајко, да минам, леле,..…

прочитајте повеќе …

Реката Курделец во Битола

Реката Курделец или Курделес извира од Баба планина.Денеска на нејзиното старото корито се наоѓа улицата Солунска,според некој податоци тоа е направено во 70 тите години од минатиот век.Беше спој на две реки,едната доаѓаше од с.Лавци покрај Недопирливи,а другата од Ремо и се спојувале некаде кај сегашен сервис Чеде,по кажување на…

прочитајте повеќе …

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА?!

Во Битола во крајот на 19 ти и почетокот на 20 ти век имало 3000 клавири за што ја викале и “Градот на клавирите”.Поради некои поранешни сваќања клавирот симболизирал богатство, класна поделеност и во 50-тите години на 20-тиот век со процесот на национализација на многу од семејствата клавирите им биле…

прочитајте повеќе …

Велигден низ песни и сеќавања

И ќе го чекаш Велигден. Убав, светол, свечен, сончев Велигден, ден Недела. Ќе го чекаш зошто два дена пред него на Велики Петок ќе ти купат чевли од Бата, лаковани, црвени што ќе ги носиш газејќи на прсти, ќе ти сошијат карирано на црвено, плисирано суќниче и нова блуза па…

прочитајте повеќе …

Битолчани за Велигден

Се ближи Велигден. Неделата пред Велигден вредните домаќинки неуморно ги чистат своите домови,ги средуваат до перфекција. Се украсува секое ќоше, секое катче со најразлични украси, како зајаче, јајца, сено, сонце, корпе. Претежно во жолта и зелена боја. Убави и свежи бои на пролетта. До Велик Петок. Сите брзаат во последен…

прочитајте повеќе …

Принцезата на Балканот-Хајдар Кади џамија во Битола

Битола,Битољ,Манастир,Монастирли… Град со најповеќе историја во Република Македонија,град со најмногу знаменитости од време на големото Отоманско царство.Град во кој е и познатата принцеза на Балканот Хајдар Кади џамијата.. Изградена во 1561-1562 година, со средства од Ајдар бег, како едно големо дело од ремек делата на отоманскиот архитект Мимар Синан, кој…

прочитајте повеќе …

Дворот од куќата на фамилија Османли…ретро

  Дворот од куќата на фамилија Османли бил посебно украсен како што кажуваат постарите битолчани. Градината била посебно украсена од газдата Александар кој сам правел минијатурни куќички,патчина,знаменца кои што заедно со украсните камења и цвеќиња биле како дел на едно волшебно царство. Електрониката била голема “слабост” на Александар.Во Битола го…

прочитајте повеќе …

Битолски топоними

Секое место,свое име.А нив многу.Останале векови како што се наречени нашите познати битолски топоними…Велат не си прав битолчанец ако не знаеш каде се: А Аврата Арангел Арнаут маале Ат пазар Б Бадем Балари Бела чешма Бактериолошка Бимбил камен Буковски гробишта Боримечка Бумба маала Будај бунар Бриони В Воени бавчи Влашка…

прочитајте повеќе …

Дали Знаете Дека?!

…Некогашниот почеток на сегашната ул.Широк Сокак,поранешна Маршал Тито,Крал Петар,Цар Борис,Хамидие Џамеси бил од реката Драгор,сегашен булевар Први Мај према Саат Кулата…Првите броеви од улицата заедно со објектите повеќе не постојат.Куќите долж целата улица Широк Сокак и покрај големите промени сепак ги задржуваат своите стари бројки.На сликата почетокот на Широк Сокак…

прочитајте повеќе …

Златен медал за Евгенија

Битолчанката Евгенија Дивитарова (15) ученичка во деветто одделение при ОУ св.Климент Охридски и нејзиниот ментор Наташа Лавчанска на натпреварот на млади техничари и природници од Народна техника на регионално ниво одржан во ОУ Елпида Караманди во Битола и одржаниот натпревар на државно ниво во Куманово освои прво место и се закити со медал за нејзиниот модел Титаник ,помеѓу многу други учесници. Да му се заблагодариме и посакаме, уште поголеми успеси и да продолжи и понатаму!

Препознатливоста на пиење кафе на Широк Сокак

Препознатливоста на пиење кафе на „Широк Сокак“ (синтагма која за старите генерации и стари градски фамилии претставувало „вулгаризирање“ на оваа улица и губење на духот на градот што го имал),кај младите генерации и генерации кои подоцна се доселиле во градот претставува место каде може да бидеш “виден.“ Со оваа трансфомација во секојдневието кое изгледа како едно големо семејство, со задоволство се споделува денот и се дознаваат новите случувања во градот.Тоа не се само озборувања, тоа не се само политички поделби во која партија се припаѓа туку и живеење со  секојдневните проблеми на граѓаните. Секојдневието во оваа улица проследено во еден ден(пешачко движење во едно деноноќие) започнува со работното време на луѓето. Припремањето на кафулињата и кафеаните со утринско чистење и очекување на гостите.Како што забележуваат луѓето на оваа главна улица…

прочитајте повеќе …

Мала прошетка низ Саат Кулата во Битола

Се спомнува уште во 17тиот век.Градена од камен и малтар во кој имало 60.000 јајца.Грандиозна кула која служела и како стражарска кула во центарот на Пекмез пазар. До 1927 со чукање на големи ѕвона се означуваше точното време.Во 1927 се вгради првиот механизам кој во 1936 се замени како поклон од тогашните Германски власти.    Влезот на Саат Кулата…ниска тесна мала врата…Заедно со тие три скали пред неа..и деведесет и седум внатре…  …влезот од внатрешна страна…скалите започнуваат одма десно од влезот во Саат Кулата и се многу стрмни и тесни…  …вкупно сто скали до “срцето” на Саат Кулата…  …скалите се осветлени од природна светлина која влегува од малечките правоаголни отвори на северо-западната страна..  …срцето на градскиот часовник…неговиот германски механизам од 1936 г,кој малце е автоматизиран…

прочитајте повеќе …

Единствени во Битола...

Тобако-шоп "Луна", најубавите разгледници, сувенири и магнети со мотиви од Битола и Македонија лоцирани (бр.1) кај Саат Кулата и (бр.2) во близина на Камен мост...

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…