Дихово и неговите капејнци

  Вирот на горниот тек од Диовска река беше многу популарен меѓу помладата битолска популација кон средината на минатиот век, никогаш капењето не почнувало пред 11 часот, односно додека не угреело сонцето. Додека водата барем колку-толку не се подзагреела. Првото влегување во планински ледената вода го запирал здивот и за…

прочитајте повеќе …

Ајде да бидиме хумани!

Битолчани му направија речник на скопјани за да се разберат… 

Фотографија испратена од Виктор Секуловски

Денес на Широк сокак (галерија)

И оваа сабота убавото време, сонцето и кафето ги измамија битолчани на Широк сокак да си поминат еден дел од денешниот преубав ден…Погледнете ја галеријата…

Денес започнува забраната за движење на возила кај Епинал

Заради отпочнување со спроведување на одлуката за означување на условите и утврдување на режимот на сообраќајот во централното градско подрачје (Сл. Гласник на Општина Битола бр.7/99), од Општина Битола известуваат дека во периодот од 10.06.2017 (сабота) до 10.09.2017 во терминот од 19 до 24 часот, се забранува моторниот сообраќај со…

прочитајте повеќе …

Мој роден крај – с.Дихово

Населбата е приградска, сместена на западната страна на територијата на Општина Битола, на североисточната падина на Баба Планина. Селото е ридско, сместено на 840 м надморска височина. Од градот Битола е оддалечено 7 км.      Една легенда за потеклото на ова име вели дека во минатото една од поважните…

прочитајте повеќе …

Петел падна во Драгорот (видео)

Утрово минувачи кај рибарниците во Старата чаршија беа сведоци на тоа како работник од Комуналец се симна долу во речното корито да го извади петелот кој таму паднал. Со аплаузи беше поздравен овој гест на работникот. Извор Тера ТВ

Големиот фудбалски великан кој беше испратен со песната “Битола мој роден крај”

Некои битолчани направиле многу во нивниот живот за што и оставиле големи траги позади нив, а ние како битолчани се гордееме и сме должни да ги споменуваме. Еден од нив е легендата на југословенскиот и српскиот фудбал, име кое силно ’одзвонуваше’ насекаде ширум просторите на поранешна Југославија, битолчанецот Милан Миљаниќ. …

прочитајте повеќе …

Како Чкембарите му ја закочија прославата на Вардар? 

Му пуштија чкембарски ФАП камион 😅 Сликата е фотомонтажа. Извор Јосиф Тодоровски

Рамазан

Рамазан е месец на простувањето, покајувањето и милосрдието, можност муслиманите да станат сочуствителни со луѓето кои имаат потреба од помош, доброволно лишувајќи се од храна и вода. Секој правоверен, кој ќе ги почитува постите, не треба да јаде, ниту да пие од изгрејсонце до зајдисонце. Во тоа време треба да…

прочитајте повеќе …

Битолската Саат кула дел од познатата светска игра Валерија

Битолскиот уметник Михајло Димитриевски попознат меѓу нас како Тхе Мичо ја нацрта и битолската Саат кула како дел од Валерија, светската игра со карти. “Clock tower of Bitola” како што тој има наведено на самата карта е препознатлив симбол на нашиот град и јавно му изразуваме голема благодарност за неговата промоција на нашиот град во светски размери. Инаку Валериа (Valeria) е светска игра со карти, во која 2 до 4 играчи се натпреваруваат кој ќе го направи најдоброто кралство.  Играчите започнуваат со две карти, еден селанец и еден витез, а понатаму со помош на коцки ги активираат своите карти, регрутираат нови карактери и се бори за победата. Дел од картите/единиците обезбедуваат ресурси, а дел, пример паладинот, се војска. На крајот на играта играчите го отвораат скриениот владетел  (еден од нив…

прочитајте повеќе …

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно со старите фотографии од Битола и битолчани. Следната фотографија е испратена од наш верен читател проф. др. Борис Ангелков и датира од пред Втората светска војна. Фотографирано е пред католичката црква за време на погребот на некој чиновник во Битола врз кој бил извршен атентат и највероватно бил со католичка вероисповест. На неа од десната страна  јасно се чита натписот од познатата Стоковна куќа на нашиот градски битолчанец Славко Патче кој оставил голем белег во историјата на нашиот град Битола…

Несекојдневна гостинка во градскиот парк во Битола

Видео Гордана Аџиева Михајловска

Единствени во Битола...

Тобако-шоп "Луна", најубавите разгледници, сувенири и магнети со мотиви од Битола и Македонија лоцирани (бр.1) кај Саат Кулата и (бр.2) во близина на Камен мост...

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…