Конечно и Јошката се предаде! Со среќа! (видео)

Конечно и Јошката се предаде. Избраничката Гордана Аспровска без двоумење рече “Да”… Предлогот за брак падна во Монако една од точките на нивното крстарење по Медитеранот, во дворецот на Кралицата од Монако, со благослов од неа и Бога. Среќно нека им биде и да се ќердосаат! Видео на Фејбук профилот…

прочитајте повеќе …

Кога ќе Ве праша некој кај се 3000 клавири од Битола?

Фото Сашо Ставрев

Битолски прекари

Распусто – оти е роден на 10 јуни Лагата! – оти има куси нозе Резило – пошол да си купва патики по влечки и по чорапи Свиокот – живеел на некоја кривина! Неспремното – оти ко му се пуштала некоја (грда?) и` рекол „не сум спремен“. Сантимо – за сантим…

прочитајте повеќе …

Како Џамбазов го кркал во Битола? (видео)

Во Дојран јадиш дојранска риба на трска, во Охрид пастрмка, во Тетово грав, Прилеп ширден, а Битола ќотек. Нормално за женска, за битолчанка… Игор Џамбазов во шоуто “Еден на еден” за неговото непријатно искуство во Битола… Да го поздравиме 😊😊😊

Отворениот ден се поместува во недела, на 18 Јуни 2017 г… СРЦЕ “Довлеџик”

​Oтвoрениoт ден вo Спортско-рекреативниот центар СРЦЕ „Довлеџик“ наместо утре, ќе се одржи во недела, на 18 јуни.Не го пропуштајте отворањето и бидете дел од денската шемa сo „Чупињaтa”.

ЈБТ генерација 2016/17 ПРОМО (видео)

Дрим Kаст Продакшн ( Dream Cast Production), гимназија Јосип Броз Тито Битола- генерација 2016/17 ПРОМО видео… to be continued

“Мојата Битола” искрен статус на еден битолчанец

Мојата Битола… Колку многу си ја сакам “мојата Битола”… Градо каде шо сум роден, каде шо секое место и ќоше на нешто ме потсеќа, спомени убај и безгрижни…  Каде шо седевме под балконите или зад училиште се криевме со првата цигара. Играњето фудбал со една топка заедничка, на која му…

прочитајте повеќе …

Битолчанецот кој ги чува еврејските тајни

Пензионираниот битолски адвокат Томе Симјановски (75) веќе 40 години им помага на еврејски семејства, кои водат потекло од Битола, да си го повратат имотот или да го докажат својот идентитет. Како адвокат на повеќе од нив кои пред депортацијата живееле во Битола, ги добил споровите за денационализација на имотите, а…

прочитајте повеќе …

Базените кај Црвен Крст

Далечната 1935 гол. капалиште се подигна не во Драгорот, ами и над него, во месноста позната како Црвен Крст (денес Нискоградба). Биле подигнати два базена, едниот за почетници и помали деца, другиот за возрасни. Поголемиот, според дописникот на „Време“ од Битола Т. Маневиќ, ги имал размерите на 3O на 60…

прочитајте повеќе …

Супер хероите од 5то 4ри ОУ св.Климент Охридски Битола

Секое дете би посакал ваква наставничка, но и секој просветен работник би посакал вакви ученици.  Видео и фејсбук статус на Агим Џело  Погледнете го видеото и со почит и од нас учителке Весна Аврамовска Димитровска… https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10212077669792317&id=1091828745

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно со вас и вашите стари фотографии. Следната фотографија е направена помеѓу 1950 г и 1957 г. во дворот на Средното земјоделско училиште во Битола при одржувањето на сточарска изложба на расен добиток во организација на Сточарската селекциона станица од Битола. Испратена од др.Борис Ангелков на кој јавно му благодариме.

Тест за битолски мангуп

1.Една тегла љути пиперки 2.Едно литро Мастика на суво 3.Капење во зима на базен во Дио 4.Сам пешки да ја испратиш женската до дома на Бајро 5.Тетоважа од ЈНА или од женска на десната рака 6.Тепање само ферски со голи раце. 7.И да јадиш ќотек да не пријавуваш 8. Певаљката само до тебе на маса да пеј 9.Да му ја имаш турнато барем еднаш шапката на милицаецо

Диховските валавници

Во горниот тек на реката Драгор, приближно на половина пат помеѓу Битола и местото каде што Драгор започнува, има село Дихово познато и подалеку од битолската околина за своите бучни и бистри пелистерски води, и покрај сè друго и за своите валавници. Што е валавница? (народно објаснување)  Валавницата служи за валање клашни, тоа е платно од кое се шиеле панталони и палта. Со валањето платното се измазнува, се прави понежно, оти како што е ткаено така, не може да се носи. Мора првин да се изработи на валавицата , па тогаш да се шие. Дихово е познато уште од најраните времиња како населба каде што се искористува водата за различни цели, особено за ткаење на понекоја волненa ткаенинa, кои се ткаеја на домашен разбој. Во едноставните валавници всушност паѓаа Драгоровите…

прочитајте повеќе …

Единствени во Битола...

Тобако-шоп "Луна", најубавите разгледници, сувенири и магнети со мотиви од Битола и Македонија лоцирани (бр.1) кај Саат Кулата и (бр.2) во близина на Камен мост...

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…