Дома бабам Битола Зголеменото Руско влијание почувствувано и во Битола

Зголеменото Руско влијание почувствувано и во Битола

Масата не би била иста доколку нема вкусна руска салата. На здравје нека ни е и среќни празниците…

Рецепт:

Скокни до содржината

РУСКА САЛА (РУСКА САЛАТА)

Денес руската салата има многу малку заедничко со оригиналниот рецепт, кој до денес е тајна за неговите состојки. Како таква, таа била подложена на одредени модификации. Но, во суштина, најмногу се користи во следниот рецепт.Оваа салата се служи и често се прави за некои поголеми прилики и празници. На пример, Нова Година. Не можам да замислам новогодишна ноќ без руска салата и топли домашни кифлички.Оваа салата е поврзана со нив, мора да ги имате и двете. 

Можете да го прилагодите рецептот и да го зголемите или намалите количеството на состојките.



Состојки: 

  • 300 г компири
  • 300 г моркови
  • 300 г грашок
  • 300 г кисели краставички
  • 300 г шунка
  • 300 г сирење
  • 300 г мајонез

Подготовка: 

  1. Се вари свеж зеленчук (не со кисели краставички), бидете сигурни дека зеленчукот не е преварен за да ја задржи својата форма, а потоа ситно да се исецка на помали коцки.
  2. Се сецка шунка и сирење и се меша во длабок сад.
  3. Се сецкаат кисели краставички.
  4. Додадете го мајонезот на крај и добро се мешајте. Ако сакате да додадете нешто друго, исто така се промешува во мешавината. Некои додаваат варени јајца во салатата.

  • Се служи во подлабоки чинии или како што сакате. Премачкајте со тенок слој од мајонез и декорација по желба. Чувајте во фрижидер додека не се сервира.
  • Уживајте!

    Фото Гордана А.Михајловска

    www.macedoniancuisine.com