Битола во минатото (изложба денес 19.00 ч. Бар Чаршија!

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ овој понеделник заедно на ова место во единствениот, делумично сочуван џамиски комплекс во Битола, комплексот Хаџи беј, кој е во состав на старата битолска чаршија. Изграден од страна на Мехмуд бег, во чии раце беше целата управна власт во…

прочитајте повеќе …

“Душата бавча” by СвежиО (видео)

Со југо по невестата (видео)

Не се далеку годините и сеќавањата кога по невестата се одеше со Застава Југо со две врати. ВХС снимка од далечната 1992 г. Погледнете го краткото видео!

Со трактор по невестата (видео)

Музикантите во приколица и со тракторот по невестата…Битола на железничка…

Сонот мој

НА КАМЕН МОСТ ПАК СТОЈАМ САМ ТАЖНО ОБВИЕН ВО СРАМ, ЗА ПРОШКА ГРАДУ ЈАС ТЕ МОЛАМ И ВО ДУША ЗА ТЕБЕ БОЛАМ. ГЛЕДАМ КАКО КУРДЕЛЕС РЕКА ТЕЧЕ И СИТЕ МОИ СПОМЕНИ ГИ ВЛЕЧЕ. УПОРНО ВО СОН СЕ МАЧАМ НА ПАРМАЦИ ТВОИ ДА СЕ КАЧАМ. О БОЖЕ ДАЛИ ЌЕ МОЖЕ? БАР…

прочитајте повеќе …

Битола низ времето од раскажувањата на битолчани

  Секој град има свои култни боемски места и свои боеми. Еден од нив е и Битола, град кој во минатото бил препознатлив по боемите и боемштината. Некои спомени будат убави чувства, а денес многу настани се прераскажуваат од генерации на генерации. Сеќавајќи се на боемските денови Благој Фармата ни…

прочитајте повеќе …

Млади, згодни, витки и здрави

Стари фотографии од битолчани сликани на Олимписки базен во Битола фотографирани најверојатно во 70тите години.  Како шо ни раскажаа битолчани, поточно Стојко Стојаковски на сликата долу десно е Миле Капако малиот, бивш директор на Трготекстил во Скопје, сега сопственик на бутик Пјер Карден во трговскиот центар во Скопје, додека горе…

прочитајте повеќе …

Ватерполо на Олимписки (ретка фотографија)

Ретка фотографија од ватерполо натпревар за првенство на Македонија помеѓу Југ Битола и Струга, одигран далечната 64’та година нa Олимпискиот базен во Битола…

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ, заедно со вас во овие јулски летни горештини. Со стари фотографии Ве потсетуваме на култните места каде некогаш битолчани ги поминувале овие жешки денови. Повозрасните битолчани со доста емоции се сеќаваат на годините кога се разладувале на познатите битолски…

прочитајте повеќе …

Сеќавања за филмот “Емануела” во  Трудбеник

Емануела, Емануела. . . Далдисале луѓето по Емануела. Сите сакаат да ја видат Емануела, таа фамозна убава жена од истоимениот филм што се прикажуваше деновиве во киносалата „Трудбеник“. Минуваат луѓето покрај киното, се загледуваат во витрината со фотографии на кои се прикажани одделни сцени од филмот, остануваат загледани. . .…

прочитајте повеќе …

Национален парк Пелистер (документарен филм)

Документарен филм за националниот парк Пелистер, неговите убавини и можности за  планинарски туризам, велосипедизам, параглајдинг, алпинизам и многу друго. Погледнете го и научите нешто повеќе за него…

Запознајте ја Баба планина / Meet Baba mountain

Доколку сакате бегство од вашиот град, изберете ја Баба Планина. Дозволете си спокој во неограничени количини, прекрасен чист воздух и совршени глетки кои ќе ви ги наполнат очите. Планината Баба, со врвот Пелистер се наоѓа на јужниот дел од Република Македонија и е со алпски карактеристики. Пелистер е поставен меѓу долините на Пелагонија и Преспа. Стар е околу 465 милиони години и е највисок врв на планината со 2.601 метри надморска височина. Името Пелистер води потекло од антиката, односно најверојатно е дадено од древномакедонските племиња, Пелагонци и Линкестиди кои живееле непосредно под планината Баба, во овој дел од Пелагонија. Меѓу народот постои и легенда дека името Пелистер доаѓа од зборовите „пет лисје“, во чест на петтоигличниот бор Молика кој го има во изобилие на оваа планина. Исто така, има мислење…

прочитајте повеќе …

Битола низ времето

Времето во кое денес живееме го обележуваат низа продуктивни настани, процеси и промени кои ги сменија и подобрија условите за живеење на милиони луѓе. Имено, од една страна имаме бум на технолошко-техничкиот развој, голем напредок на полето на информатичката технологија. Обичниот човек доколку го натерате да направи паралела за животот некогаш и сега и придобивките кои се дел од современиот живот, без двоумење ќе ја нагласи предноста на денешниот животен стил со сите бенефити, специфики, па дури и недоследности, но сепак ќе ја потенцира разликата помеѓу живеењето пред триесетина години и денес. Кога станува збор за Битола неизбежна е носталгија за тоа време, синтагмата на тоа време е Градот на младоста, Лилјана Томичиќ правејќи ретроспектива ни ги доловува моментите од нејзиното време, почнувајќи од тоа какво било дружењето тогаш.  Не…

прочитајте повеќе …

4X4 JEEP MOUNTAIN TOUR

4x4 jeep mountain tour on Pelister 4x4 џип планинска тура на Пелистер info/инфо +389 71 258 211 +389 75 992 797

Некогашниот битолчанец бил секогаш стросан, фодул! Не кабадаиа, кабадаите се површни и празни. Овој е тежок човек,човек што мисли и се држи исправено гордо! Секогаш стросан и дотеран во костум, но не костум конфекциски, тоа не доаѓа во предвид, туку сошиен по мерка кај шивач и чевли лаковани… Кога тие отпаднаа од мода можи било какви чевли со друг дезен само морале да бидат светнати како да се лаковани.

А и самиот тој да е чевлар, кондураџија, не е чевлар, со завршување на работата си ги мие рацете, ја фрла футата, си го става костумот, вратоврската и одма станува господин со висока свест и достоинство. Со жената “алабрацета” одат по визити дотерани и високи по стас. Косата залижана, навечер ја стегаат со мрежа. Имаат прекар Бамбаш. Или ако се куси Тирка, не Сотка, Сотка е прилепчанец и пие газоза. Тирка е битолчанец и е кондураџија и пие бира, може да е ќељав и две влакна да има пак на патец ќе ги чешла. Во тоа било достоинството косата на патец да се чешла…